Alles over het Pieterpad op de fiets

Het is alweer een tijdje geleden, zo’n anderhalve maand, dat ik het Pieterpad op de fiets aflegde. In het laatste blog hierover beloofde ik dat ik nog een overzicht zou geven van het hele avontuur. Dus bij deze. Ik zal hierin terugblikken op deze fietstocht en enkele tips meegeven voor als je zelf dit avontuur aan wil gaan.


Laat ik hiervoor beginnen bij de route. Het Pieterpad is een wandelpad, uiteraard is het niet op alle plekken mogelijk om te fietsen. Hiervoor is het Fietserspad bedacht. Deze voldeed echter niet helemaal aan mijn wensen, omdat er naar mijn idee te veel afgeweken werd van het originele Pieterpad en er te weinig over onverharde wegen werd gereden, ik wilde iets meer gaan 'bikepacken'. Ik zette daarom een eigen route in elkaar. Het doel hierbij was niet per se om het Pieterpad zo goed mogelijk te volgen, en ook niet om zoveel mogelijk kleine onverharde weggetjes aan elkaar te knopen. De werkelijkheid lag er ergens tussenin. Een mooie fietsroute, met veel onverharde weggetjes met het Pieterpad in het achterhoofd. Vooraf was het nogal minutieus werk om erachter te komen of je op bepaalde stroken wel of niet mocht fietsen, de route was dan ook niet perfect en resulteerde in een aantal afwijkingen van de route. Het uiteindelijke gpx-bestand kan ik uiteraard delen mocht je benieuwd zijn naar de precieze route. Let wel altijd op de bordjes bij het binnengaan van bepaalde landgoederen of bossen, ik durf er niet helemaal voor in te staan dat deze route 100% toegankelijk is met de fiets.Mocht je deze versie van het Pieterpad op de fiets af willen leggen, zou ik in ieder geval banden van 35 millimeter of meer aanraden. Er zitten namelijk een aantal zanderige stroken tussen waar je anders echt moeite mee gaat krijgen, zeker bij erg droog weer. Ik reed zelf op 37 millimeter en dat was af en toe net te doen, het alternatief is even afstappen en een stuk te voet afleggen, zoals zoveel mensen doen op het Pieterpad.


Dan is er nog het punt waar je begint, in Maastricht bij de Pietersberg, of in Pieterburen. Het Pieterpad is origineel van noord naar zuid ‘bedoeld’. Het voordeel hieraan is dat de route met de etappe mooier wordt. Ik begon daarentegen in Maastricht. Dat kwam allereerst logistiek wat beter uit, maar deze keuze was ook ingegeven door mijn opa, die het Pieterpad zelf wandelde. Zijn devies was namelijk: als je van zuid naar noord loopt of fietst, heb je de zon altijd achter je, waardoor alles er mooier uit ziet en je niet constant tegen de zon in hoeft te kijken. Een laatste reden, die ik eigenlijk tijdens het fietsen pas bedacht, was dat je als je van zuid naar noord fietst je constant mensen tegenkomt op het Pieterpad die wel de originele route volgen, van noord naar zuid. Waardoor je, als je dat wilt, regelmatig een praatje kan maken met gelijkgestemden.


Misschien dat ik hier later nog wat aan toevoeg, maar voor nu lijkt mij dit een mooi overzicht met de belangrijkste zaken die ik ben tegengekomen op dit prachtige avontuur. Morgen staat al weer een nieuwe fietstocht voor de deur, dit keer gaat de reis naar Berlijn! Ook hier zal ik verslag van doen op deze website.