De Proloog

Vandaag is de Tour de France in Denemarken vertrokken, met een proloog (een korte tijdrit voor de minder ingevoerde wielerkenner). Ook ik ben vandaag begonnen aan mijn Ronde van Frankrijk, die ook niet in Frankrijk is begonnen. Ik begon namelijk in Amersfoort, tevens met een proloog. Mijn reis begon namelijk met een kilometer of dertig naar het vertrekpunt van de bus. Deze bus zal mij in ‘slechts’ twintig uur naar Zuid-Frankrijk brengen. Daar zal morgen mijn echte ronde van Frankrijk beginnen. In dit eerste blog wil ik jullie alvast meenemen in de voorbereidingen die gisteren, maar ook in de weken daarvoor, plaats hebben gevonden.


Het begon allemaal met een vaag idee, meer dan een halfjaar terug. Vage ideeën hebben de neiging om een beetje te ontsporen, althans bij mij. Het vage idee hield namelijk in dat ik vanaf hier, in Amersfoort, in vier dagen naar het drielandenpunt van Luxemburg, België en Frankrijk zou fietsen. Om daar vervolgens bij de passerende Tour de France te kijken. Hierna zou ik in twee dagen terugfietsen naar Maastricht, waar de trein mij naar huis zou brengen. Het plan breidde zich echter iets uit. Er werd een bus naar Arles geboekt, in de buurt van Marseille, en er ontstond een idee om van daaruit terug te fietsen. Geen zeshonderd kilometer, maar ruim twaalfhonderd kilometer, grotendeels door Frankrijk. Ik ga de komende pakweg twee weken dus mijn eigen Ronde van Frankrijk rijden. Al is het niet echt een Ronde, meer een streep richting het Noorden. Ik volg hierbij de Groene weg naar de Middellandse Zee. Maar dan, zoals jullie begrijpen, in omgekeerde richting.


Tot zover de route, op naar alle voorbereidingen die ik gisteren heb getroffen. Allereerst werd natuurlijk de fiets helemaal in orde gemaakt, ik maakt een testritje en maakte de fiets helemaal schoon. Terwijl de fiets aan het drogen was in de zon, begon ik met het pakken van mijn spullen. Nu ik er al wat fietsvakanties op heb zitten weet ik vrij aardig wat ik wel en niet nodig ga hebben, maar toch was het ook nu even goed nadenken. Vooral om te voorkomen dat ik niks vergeet. Hieronder de volledige paklijst:


Slaapspullen:

- Tentje

- Vier extra haringen

- Matje

- Slaapzak

- Opblaaskussen


Elektronica

- Fietscomputer

- Opladers

- Powerbank

- Telefoon

- E-Reader


‘Normale’ kleding

- Zwembroek, ook te gebruiken als normale broek

- T-shirt

- Teenslippers

- Een aantal onderbroeken


Fietskleding

- Fietsbroek

- Fietsshirt

- Armwarmers

- Ondershirt met lange mouwen

- Drie paar sokken

- Regenjack


Kookspullen

- Gasbrandertje

- Gastankje (pas in Frankrijk aan te schaffen, mag niet mee in de bus)

- Pannetje

- Zakmes

- Spork (lepel en vork ineen)

- Mes

- Snijplankje

- Theedoek

- Aansteker


Hygiëne (voor zover dat deze fietsvakantie aan de orde gaat zijn)

- Zonnebrand

- Zeep

- Tandpasta/borstel

- Kleine handdoek

- Pleisters en paracetamol


Overig

- Reparatiespullen

- Drie bidons, bij elkaar goed voor twee liter water

- Toiletpapier

- Contant geld

- Paspoort

- Slot
Alles bij elkaar weegt de bagage tien kilo, dat lijkt mij respectabel. Genoeg om last van te hebben bij klimmetjes, maar ook genoeg om het op de camping comfortabel te hebben. Ik zal de komende tijd elke dag, ergens in de avond, een verslag van de dag op deze website plaatsen. Nu eerst de bus in, op naar Arles!