Het overzicht van de Groene Weg naar de Middellandse Zee

In twaalf etappes fietste ik, in mijn eentje, de Groene Weg naar de Middellandse Zee, alleen dan andersom. Een paar dagen geleden kwam ik aan in Maastricht, bij het begin van de route. Voor mij was dit het einde. Ik besloot eerst met de bus van Cycletours naar Zuid-Frankrijk te gaan, naar Arles om precies te zijn, om vervolgens terug te fietsen. Dit had een aantal redenen. Allereerst wilde ik niet gebonden zijn aan een bus die ik moest halen, waardoor ik elke dag een gevoel zou hebben dat ik een bepaalde afstand zou moeten fietsen. Nu kon ik op mijn gemak terug naar Maastricht fietsen, en maakte het niet uit of ik er tien dagen of vijftien dagen over zou doen. Ten tweede heb je, als je van zuid naar noord fietst de zon achter je (een wijsheid die ik van mijn opa heb geleerd). Dit zorgt ervoor dat je niet tegen de zon in zit te turen en alles er een stukje mooier uitziet. Ten derde zorgde het ervoor dat ik een duidelijk en zeer fijn doel had. Elke meter die ik trapte bracht mij dichter bij huis. Voor een avontuur alleen vond ik dit belangrijk, zo'n mentale motivator heb ik nodig. Die drie redenen deden mij besluiten om 'tegen de richting in' te fietsen. Het zorgde er ook voor dat ik enorm veel mensen tegenkwam die de route in de 'juiste' richting aan het fietsen waren. Dit leidde tot leuke ontmoetingen en gesprekken, waar je alles over kan lezen in de blogs die ik schreef.


Aan een stuwmeer bij de rivier de Ain

Deze blogs staan allemaal op deze website. Toch wilde ik nog een overzicht maken, waarbij alles op één plek staat. Hieronder volgen alle etappes, inclusief de start- en eindplaats en de afstand die ik per dag aflegde. Wil je naar de blog van de desbetreffende dag? Klik dan op het linkje.


Dag 1: Amersfoort - Utrecht (28 kilometer)

Dag 2: Arles - Grillon (112 kilometer, 300 hoogtemeters)

Dag 3: Grillon - Crest (65 kilometer, 700 hoogtemeters)

Dag 4: Crest - Faramans (108 kilometer, 1150 hoogtemeters)

Dag 5: Faramans - Priay (94 kilometer, 650 hoogtemeters)

Dag 6: Priay - Châtillon (100 kilometer, 950 hoogtemeters)

Dag 7: Châtillon - Arc-et-Senans (57 kilometer, 450 hoogtemeters)

Dag 8: Arc-et-Senans - Corre (141 kilometer, 900 hoogtemeters)

Dag 9: Corre - Vic-sur-Seille (154 kilometer, 1450 hoogtemeters)

Dag 10: Vic-sur-Seille - Basse-Ham (104 kilometer, 1100 hoogtemeters)

Dag 11: Basse-Ham - Bourscheid (97 kilometer, 550 hoogtemeters)

Dag 12: Bourscheid - Gouvy (61 kilometer, 1000 hoogtemeters)

Dag 13: Gouvy - Maastricht (128 kilometer, 1450 hoogtemeters)


Totaal: 1250 kilometer, 10500 hoogtemeters


Graag zou ik ook nog een paar algemene tips meegeven, voor als je deze route zelf ooit wil gaan fietsen. Of dat nu van noord naar zuid is, of van zuid naar noord.

  • In Noordoost-Frankrijk is het qua campings en hotels behelpen. Zorg ervoor dat je dit deel of in één keer overbrugt (zoals ik heb gedaan), of dat je een deel van de route afwijkt om een camping op te zoeken.

  • Soms zijn er weinig voorzieningen in de dorpjes waar je doorheen rijdt. Wees hier op voorbereid door op bepaalde plekken voldoende in te slaan om je door de dag heen te helpen. Water zou geen probleem moeten zijn, bij veel kerkjes of begraafplaatsen is wel een kraantje. Als dit er niet is kan een supermarkt uitkomst bieden. Aanbellen bij mensen is ook een optie, de keren dat ik dat deed werd er zo een fles water uit de koelkast getrokken.

  • Ik vond bepaalde stukken van de route wat eentonig, laat dit je niet te veel beïnvloeden. Het wordt namelijk altijd beter! De route is over het algemeen echt prachtig.

  • Zelf had ik geen gastankje bij mij en ging ik ervan uit dat ik altijd wel in de buurt van een camping kon eten. Dan wel bij het campingrestaurant, dan wel bij een restaurant in de buurt van de camping. Of, eventueel wat halen bij de dichtstbijzijnde supermarkt. Dit is altijd gelukt, al zal vaak een pizza of een hamburger met friet het enige zijn dat op het menu staat.

Mocht je na het lezen van deze blogs op de hoogte gehouden willen worden van alles wat op deze website verschijnt, meld je dan aan via deze link: https://www.overfietsen.nl/aanmelden