Mooie natuur en lelijke industrie

Updated: Apr 18

Dag 1: Amersfoort - Maassluis (145 kilometer)


Vanochtend vertrokken vanuit het prachtige Amersfoort, het was nog wat frisjes, dus de beenstukken konden aan gedaan worden. De eerste kilometers waren vertrouwd en bekend. Het onverharde stukje door het bos voelde even aangenaam als altijd aan.


Bij Utrecht voerde de route langs de oostkant van de stad, door de Uithof en dwars door Lunetten. Ook bij Nieuwegein waren het vooral huizen waar langs werd gefietst, al werd af en toe een leuk parkje aangedaan.


Hierna kon de Lek over worden gestoken, de rivier die de komende tientallen kilometers het landschap zou bepalen. Aan mijn rechterkant de Lek, aan mijn linkerkant de eindeloze weilanden, allebei lag het een paar meter lager en was alles mooi te aanschouwen vanaf de dijk waar ik overheen fietste.Langs deze Lek passeerde ik ook leuke, oude, pittoreske plaatsjes, zoals Ameide en Nieuwpoort. Hier werden bij een lokaal bakkertje een zestal koeken gekocht, die als brandstof voor de rest van de dag zouden dienen.De Lekdijk liet ik even rechts liggen, om een stuk te fietsen over een prachtig onverhard weggetje, wat het beste omschreven kan worden als een mix van grind en asfalt dat ondertussen al lang aan vervanging en vernieuwing onderhevig is. De kilometers vlogen voorbij, onder andere door de Noordooster wind die al de hele dag aanwezig was. Op dit autoloze landweggetje zag ik broedende zwanen, maar ook nog zoveel andere mooie dingen. Zoals zonnende eenden, die onverwachts opvlogen als ik langsfietste, en ook koeien die aan het genieten waren van het lekkere weer.Deze weg bracht mij bij Kinderdijk, waar ik door de toeristen de molens maar amper kon waarnemen. Hier nam ik het pontje naar Ridderkerk, wat een heerlijke stad was om doorheen te fietsen. Dat kan niet gezegd worden over Barendrecht, de stoplichten volgden elkaar hier in rap tempo op. Ergens deed mij dit aan vorig jaar in Calais denken, zeker toen ik een winkelcentrum passeerde, een dijk op reed en mij opeens midden in de natuur waande. Hier werden de beenstukken eindelijk uitgedaan en werden de laatste van de in Nieuwpoort gekochte koeken opgepeuzeld.


De komende pakweg twintig kilometer richting Spijkenisse gingen langs de Oude Maas. In Spijkenisse besloot ik om een extra lusje te maken, wat ik eigenlijk voor overmorgen gepland had. Overmorgen, want morgen hou ik direct een rustdag.


Eerst nog een stuk over het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten. Waar het al erg op Zeeland leek. Ik kwam hier nog een groepje fietsers tegen die van Utrecht naar Renesse aan het fietsen waren, waarmee ik een klein stukje mee kon liften. Na een paar kilometer zwaaide ik af en ging ik richting Brielle.Onderweg hiernaartoe was het contrast tussen natuur en industrie af en toe zo groot. Op de voorgrond mooie velden, waar wat gele bloemen het beeld kleurden. En op de achtergrond de hoge torens van Shell in Pernis en de hoogovens bij de Botlek.Naar Brielle dus, een mooi oud vestingstadje, wat direct ook het laatste hoogtepunt van de dag was. De industrie kwam dichterbij, en moest helaas doorkruisd worden, de pont bij Rozenburg werd gehaald en de laatste kilometers naar mijn vriendin werden in alle rust afgelegd.